Pizza bez tajemnic

Niewiele lokalnych potraw zrobiło tak ogromną światową karierę, jak neapolitański placek – czyli popularna pizza. Gdyby zapytać osoby o to, jaki posiłek mogłyby jeść niemal codziennie, to spory odsetek z nich wskazałby na potrawę rodem ze słonecznej Italii. I nie należy się temu dziwić, gdyż mało kto może się oprzeć chrupiącemu ciastu z przepysznymi dodatkami. O jej popularności decyduje różnorodność. Wszak margherita to nie jedyna pizza. Katowice doskonale o tym wiedzą i proponują swoim mieszkańcom i gościom różnorodne odmiany tego smakowitego dania.

Włoskie trio

Kuchnia włoska przybiera bardzo różne oblicze – w zależności od regionu. Podobnie jest w przypadku pizzy, która posiada co najmniej kilka odmian. Wśród najpopularniejszych można wymienić:

  • klasyczna pizza neapolitańska na cienkim cieście (jej odmianą jest margherita), której podstawą są pomidory, ser mozzarella oraz świeża bazylia
  • pizza sycylijska, która przygotowywana jest na grubym cieście i dodatkowo posiada kształt prostokąta
  • pizza rzymska, czyli bardzo cienkie i chrupiące ciasto o bladym kolorze oraz dodatki w postaci pomidorów, sera mozzarella, szynki parmeńskiej i świeżych ziół

Mówiąc o rodzajach tych włoskich placków nie wolno też nie wspomnieć o ich nieco mniej znanych odmianach – calzone (duży pieróg z nadzieniem), marchigiana (ciasto drożdżowe nadziewane serem) czy zitti (podstawowym dodatkiem jest tu makaron). Każda z tych propozycji to smaczna i warta spróbowania pizza. Katowice posiadają w swojej ofercie zdecydowaną większość z wymienionych wyżej propozycji.

Pizza bez tajemnic

Rossa czy bianca?

Pizzę włoską można też podzielić ze względu na jej kolor. Tutaj rozróżniamy dwie jej główne odmiany – rossa (czerwona) i bianca (biała). Pierwsza z nich to najbardziej klasyczna pizza, której podstawowym dodatkiem jest sos ze świeżych pomidorów (taka wersja cieszy się największą popularnością). Natomiast pizza bianca polewana jest jedynie oliwą z oliwek, na której następnie układane są wszystkie dodatki. Przykładem pizzy „białej” jest odmiana quattro formaggi, której głównym składnikiem są cztery rodzaje włoskiego sera.

Najbardziej znana i niemal kultowa margherita to zaledwie niewielka część królestwa pizzy. Ale to dobrze. Mnogość rodzajów włoskich placków to gwarancja tego, iż każdy znajdzie coś na miarę własnych upodobań kulinarnych.

Zobacz też:

Leave A Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *